Kmynų gydomosios savybės

Kmynai_2_1

Kmynas – vienas seniausių prieskonių žmonijos istorijoje. Tai rodo pirmykščių bendruomenių stovyklaviečių, kurių amžius siekia 5–3 tūkst. Metų prieš Kristų, kasinėjimai. Tik daug vėliau, jau viduramžiais, jis pradėtas vartoti kaip gydomasis augalas. Virškinimui pagerinti kmynų dėta į sriubas, kopūstų ar pupų patiekalus, ruoštos arbatos, pavilgai ir kt.

Irenes Dalichow parašytoje knygoje „Prieskonių vaistinė“ (leidykla „Algarvė“) išsamiai aprašomas kmynų gydomasis poveikis (p. 196): „nuo vidurių pūtimo, persivalgymo, skrandžio spazmų. Padeda greičiau pasisavinti sunkiai virškinamą maistą. Atpalaiduoja spazmus, naikina bakterijas. Reguliuoja mėnesinių ciklą, lengvina menstruacinius negalavimus. Malšina žarnyno dieglius, kurie kamuoja kūdikius iki 3 mėnesių. Gali apsaugoti nuo vėžinių susirgimų. Poveikis dvasinei būsenai: apvalo dvasią, įkvepia vidinės ramybės. Naudingosios kmynų veikliosios medžiagos yra eteriniai aliejai karvonas ir limonenas. Jie skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina žarnyno veiklą, mažina vidurių pūtimą. (…) Skatina naudingųjų, stabdo kenksmingųjų bakterijų dauginimąsi. Kmynas gerina kepenų veiklą, tulžies išsiskyrimą, riebalų virškinimą. Moksliniais tyrimais įrodyta, jog limonenas ir karvonas gali sustabdyti vėžinių auglių vešėjimą. Žinoma, tada reikėtų kasdien valgyti didelį kiekį kmynų.“

 

Kmynų arbata suteikia energijos

Jeigu jaučiatės nuolat pavargę,išmėginkite kmynų nuovirą sumedumi: vienoje stiklinėje karštokmynų nuoviro ištirpinkite nedaugiau kaip vieną valgomąjįšaukštą medaus ir atvėsintą mišinįišgerkite prieš miegą. Gliukozė,fruktozė ir sacharozė, esančiosmeduje, per naktį virsta gliukogenu– smegenų ląstelių maistu. Šimedžiaga svarbi audinių, organųenergijai, raumenims, žarnynui.Kmynuose esančios veikliosiosmedžiagos padeda atpalaiduotilygiuosius raumenis.

Liaudies medicina patariakmynų arbatą arba sumaltųvaisių miltelius (po pusęarbatinio šaukštelio tris kartusper dieną) vartoti apetituižadinti, virškinimui pagerinti,šlapimui varyti, užkietėjusviduriams, nuo kosulio.

 

Kmynų nuoviras

L. Skliarevskio knygoje „Maistinių augalų gydomosios savybės“ (p. 184) rašoma: „Kmynų antpilu galima sužadinti apetitą. Liaudies medicinoje apetitui sužadinti kartais 20–30 min. prieš valgį siūloma suvalgyti kmynų sėklų miltelių (ant arbatinio šaukštelio galo). Kmynų nuoviras skatina pieno išsiskyrimą maitinančioms motinoms. Nuoviras verdamas taip: imama 1 valgomasis šaukštas smulkintų sėklų, užpilama 2 stiklinėmis verdančio vandens, verdama uždengtame inde 3–5 min., nukošiama ir geriama po 1/3–1/2 stiklinės 3–4 kartus per dieną prieš valgį. Kūdikius žindančioms motinoms rekomenduojama valgyti duoną su kmynais.“ „Žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė: „Kmynų arbata su pienu didina pieno kiekį žindančioms mamoms. Padeda virškinimui, todėl jų dedama į sunkiau virškinamą maistą – varškės sūrį, juodą duoną. Kad nepūstų pilvo, jais skaninami kopūstų patiekalai.“

Pagal pasveik.lt

Tags:
About Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>